Inloggen

Wie zijn we?

De gemeente rond de Dorpskerk

De Protestantse gemeente te Eelde-Paterswolde, die samenkomt in de Dorpskerk van Eelde, is op 18 oktober 2005 ontstaan uit de fusie tussen de Hervormde gemeente te Eelde en de Gereformeerde kerk te Paterswolde. Al sinds 1989/1990 werkten beide gemeenten nauw samen. In 1995 ontstond een federatie: de Samen-op-Weg gemeente Eelde-Paterswolde.

De Protestantse gemeente te Eelde-Paterswolde bestaat uit de dorpen Eelde, Paterswolde, Eelderwolde en de bij deze dorpen behorende buitengebieden. Het aantal gemeenteleden bedraagt op dit moment 1100. Ongeveer 500 daarvan zijn betrokken bij de kerk via vrijwilligerswerk, het bezoeken van lezingen of kerkdiensten. Andere leden tonen hun betrokkenheid op andere wijze, bijvoorbeeld door een jaarlijkse bijdrage of puur hun inschrijving.

Ook niet-gemeenteleden geven blijk van een warm hart voor de Dorpskerk, door bijvoorbeeld bij te dragen aan Stichting Vrienden van de Dorpskerk Eelde.

Mede door de nieuwe wijk Ter Borch in Eelderwolde is het aantal 'jonge gezinnen' in de gemeente groot. Daarnaast is er een groot aantal vitale 60-plussers.

Ons kerkgebouw

De Dorpskerk (in het dorp vanouds nog ‘Hervormde Kerk’ genoemd) staat fier overeind in het centrum van Eelde. Het is een karakteristiek gebouw met binnenin een serene sfeer. Het adres van de Dorpskerk is: Hoofdweg 74, 9761 EK, Eelde.

De Dorpskerk heeft een ‘rijke’ geschiedenis. Lees iets meer over de geschiedenis van de Dorpskerk.

Iedere zondag om 10 uur is er in de Dorpskerk een kerkdienst. De kerkdiensten voor de komende tijd vind je onder 'Actueel & Agenda'. Iedereen –gemeenteleden en andere belangstellenden- is van harte welkom.
Wil je de kerk bezichtigen? Dat kan dankzij de Commisie Open Dorpskerk Eelde. Zie hier onder. Een virtueel voorproefje kan ook.

 

Commissie Openstelling Dorpskerk Eelde (CODE)

De Dorpskerk is in 2019 van woensdag 5 juni t/m zaterdag 14 september(monumentendag) opengesteld voor bezichtiging.
De openingstijden zijn woensdag- tot en met zaterdagmiddag telkens van 14.00 tot 16.00 uur, tenzij er andere activiteiten staan gepland.
Je kunt de kerk bezichtigen, maar ook is er gelegenheid voor stilte, bezinning en het branden van een kaars.

Je kunt in de kerk het boekje "De Dorpskerk van Eelde" (geschreven door Henk Hack) kopen, evenals een aantal fotokaarten van de kerk en diverse kaarsen.

De organisatie van de openstelling is in handen van CODE samen met een groot aantal vrijwilligers.

Rondleiding van groepen is mogelijk op afspraak. Voor het maken van een afspraak en voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Hein van Assen, tel (050)3092903, email:

 

Enkele gegevens over de geschiedenis van de Dorpskerk

De eerst bekende kerk op deze plek stamt al uit de 11e eeuw. Het huidige kerkgebouw werd in de 14e eeuw nieuw gebouwd op de plaats van de tufstenen kerk. Het is niet bekend waarom de tufstenen kerk vervangen moest worden. De noodzaak tot vernieuwing kan zijn ontstaan door vernieling (onderlinge twisten), brand of gewoon vanuit de behoefte aan een grotere kerk.

Het kerkgebouw heeft een eenbeukig schip en een inspringend koor met drie zijden van een achthoek. De ingangen aan de noordzijde en de zuidzijde, ooit gebruikt door mannen en vrouwen, werden gesloten in de 18e eeuw. Er werd toen een ingang gemaakt onder de toren.

De huidige kerk beschikt over een volledig gerestaureerd orgel, goede verwarming, losse stoelen en prettige indeling voorzien van moderne apparatuur.

Wil je meer weten over de orgelhistorie van de Dorpskerk dan kun je hier terecht. 

Tot 1894 was de kerk van Eelde in het bezit van een avondmaalsbeker en een broodmand uit de 17e eeuw (1649 en 1660). Zowel de beker als de broodmand zijn nu in het bezit van het Rijksmuseum Amsterdam. Het Drents Museum in Assen beschikt over replica's.

 
Het Avondmaalszilver dat vandaag de dag wordt gebruikt is in bruikleen van de gemeente Ezinge (Groningen), sinds in 2012 de set avondmaalszilver gestolen werd bij een inbraak.


Diashow Dorpskerk

 

Inloggen or Aanmelden